Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Αποστολή 1η στο ΓΡΥΛΛΟ: τώρα... καίγονται για αντιπλημμυρικά έργα

Οι εκλογές τελείωσαν, και οι ΗΛΕΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ξανάρχισαν τις επισκέψεις τους στα χωριά της Ηλείας που δοκιμάστηκαν το καλοκαίρι από τις καταστροφικές πυρκαγιές। Βρεθήκαμε στο χωριό Γρύλλος (Μούντριζα) του Δήμου Σκιλλούντος, ανάμεσα στα Κρέστενα και την Ανδρίτσαινα και είδαμε από κοντά την πρωτοφανή καταστροφή। Εδώ δεν χάθηκαν ζωές। Ούτε σπίτια μέσα στο χωριό। Αλλά όλη η γύρω περιοχή είναι τελείως καμένη। Το βουνό της Σμέρνας είναι ακριβώς πάνω από το χωριό। "Δυστυχώς", μας λέει ο Βασίλης Δ। "δεν είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρασφάλειας προς τον Άγιο Θανάση, προς την πλευρά της Βρίνας κι από την άλλη μεριά, προς το χωριό Γραίκας। Το φωνάζουμε από το 1994। Τίποτα। Καμία αντιπυρική ζώνη δεν δημιουργήθηκε। Σωθήκαμε από θαύμα। Τώρα ζητάμε το συντομότερο να προμηθευτούμε κυβόλιθους, για να τους τοποθετήσουμε στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή Απάνω Βρύση, ώστε να εκτρέψουμε τα νερά των βροχών προς το ρέμα। Μόνο έτσι θα σωθεί το χωριό μας, αλλιώς θα πνιγούμε στην πρώτη βροχούλα" προσθέτει ο Βασίλης Δ। Επιστρέφουμε στο καφενείο του Γρύλλου και αρχίζουμε τη συζήτηση με τους θαμώνες। Δύσκολα συναντάς στο καφενείο αγρότη κάτω από 60 ετών। Ο Παναγιώτης Κ। μας λέει: "Μην ακούτε τι σας λένε। Όσοι φρεζάρισαν τα χωράφια τους, τις έσωσαν τις ελιές τους, κι αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι। Εκείνοι που δεν φρεζάρισαν, διευκόλυναν τη φωτιά με τα αγριόχορτα"। Ένας άλλος διαφωνεί: "Εγώ είχα μια έκταση με ελιές μέσα στο δάσος। Φρεζάριζα πολύ συχνά, αλλά κάηκα μέχρι την τελευταία ρίζα"। Ακολουθεί η εξομολόγηση των περισσοτέρων: "Είμαστε μεγάλοι। Η φωτιά μας έκοψε τα πόδια। Σήμερα που μιλάμε, δεν έχουμε όρεξη να βάλουμε άλλες ρίζες ελιές। Αυτός εκεί είχε 400 ρίζες και δεν του έμεινε καμμία। Είναι δυνατόν στα 65 του να ξαναχίσει το φύτεμα; Θέλουμε να προτείνουμε στο Κράτος", προσθέτει ο Τάσος Τ। "να δει με θετικό μάτι την πρόωρη συνταξιοδότηση πυρόπληκτων αγροτών που έχουν ξεπεράσει το 60ό έτος της ηλικίας τους। Πείτε μου εσείς πώς θα ασφαλιστώ τώρα εγώ στον ΟΓΑ; Κι αν δεν μας δώσουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, τουλάχιστον να μας απαλλάξουν από τις ασφαλιστικές εισφορές। Τη ζημιά κανείς δεν μπορεί να την εκτιμήσει τώρα। Από του χρόνου θα φανεί για τα καλά"। Χρωστάμε τη σωτηρία του χωριού μας στους νέους ανθρώπους, τα παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που έχουμε εδώ।Αυτοί μπήκαν μπροστά και μας έσωσαν, να είναι καλά τα παιδά"। Εμείς, πάλι, υποσχεθήκαμε να μεταφέρουμε τα αιτήματα και να ξαναπεράσουμε αργότερα από το Γρύλλο για να τα ξαναπούμε με τους χωριανούς εκεί.

5 σχόλια:

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ & ανατίναξης πυρηνικών εργοστασίων είπε...

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ελαιουργικής, κ.κ. Σφακιωτάκης από το ΑΠΘ, Χανιωτάκης από το Δημόκριτο και Ποντίκης, Γεωπόνος, επισκέφθηκαν χθες τα γραφεία της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας.
Συνέστησαν στα επικλινή εδάφη της περιοχής, να γίνει σπορά ψυχανθών και κριθαριού, ως πρώτο αντιδιαβρωτικό μέτρο, οι οποίες ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή στο μέλλον.
http://www.paseges.gr/dynamic/contentLoader/showContentObject.jsf?contentObjectId=64a606b0-b9c0-448d-bbd2-d7c93efbdb92&topicId=1
Προκειμένου να μην υπάρξει από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη επιβάρυνση των εδαφών, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Ηλείας κρίνουν αναγκαία τη σπορά των καμένων εκτάσεων των οποίων τα εδάφη είναι από ελαφριάς έως μέσης σύστασης, κατά προτίμηση με μίγμα κριθής και βίκου.
Το μίγμα κριθής και βίκου:
-Συμβάλλει στην αντιδιαβρωτική προστασία των εδαφών κυρίως στην περίπτωση ήπιων βροχοπτώσεων με το πλούσιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται.
- Εμπλουτίζει το έδαφος σε άζωτο μέσω της διαδικασίας της αζωτοδέσμευσης στο ριζικό σύστημα των ψυχανθών, καθώς και σε οργανική ουσία μετά την ενσωμάτωση την άνοιξη.
-Στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί, αφού προστατευθούν οι αναβλαστήσεις στα ελαιόδεντρα, να χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, αντικαθιστώντας έτσι σε κάποιο βαθμό τους δασικούς βοσκότοπους, όπου απαγορεύεται η βόσκηση.
-Εναλλακτικά μπορεί, εάν αντί βίκου χρησιμοποιηθεί κτηνοτροφικό μπιζέλι, να ενσιρωθεί το χόρτο και να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=11824&Itemid=32
Όλα τα προηγούμενα επιβάλλεται να γίνουν κατεπειγόντως με αεροπλάνα και στα καμμένα δάση, ώσπου να συγκεντρωθούν σταδιακά πολλοί δασικοί σπόροι για επόμενη σπορά.
Όποιοι καθυστερούν τις σπορές δε νοιάζονται για τις συμφορές που μπορεί να ακολουθήσουν, οπότε γιατί να μην τους παρακάμπτουμε;

inlovewithlife είπε...

Παιδιά, ελάτε σε επαφή μαζί μας στο oikologio.gr, γράφετε εκεί, δημοσιεύετε και εκεί τις δράσεις σας για να τις προωθούμε και να συμμετέχουμε και εμείς και γενικώς χρησιμοποιείστε μας. www.oikologio.gr

Επίσης ελάτε σε επαφή με την επιτροπή Αγώνα Ηλείας για τις πυρόπληκτες περιοχές. Δείτε εδώ.

http://www.oikologio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=1

Ανώνυμος είπε...

ti egine telika me tous ileious e8elontes????sto site sas den yparxei kinisi...sto forum sas to idio...kai sto blog exei na ginei dimosieusi apo tis 25/9
m'aresei pou legate oti eseis 8a meinete stin ileia kai otan 8a fygoun oles oi kameres kai otan teleiwsoun oi ekloges...pff...telika oloi idioi eiste...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κύριε
οι ΗΛΕΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ είμαστε στο σύνολό μας Ηλείοι και σε ποσοστό άνω του 75% μόνιμοι κάτοικοι Ηλείας. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα παρουσίας μας στην περιοχή, αφού η περιοχή είναι ο τόπος κατοικίας μας. Απλώς λάβαμε υπόψη μας ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ηλεία επτά εθελοντικές οργανώσεις, συν το Παρατηρητήριο του ραδιοσταθμού Σκάι. Στις αρχές Δεκεμβρίου θα κάνουμε νέα Γενική Συνέλευση στον Πύργο και θα αποφασίσουμε τρόπους και μεθόδους δράσης. Πάντως είμαστε εδώ, γιατί εδώ είναι ο τόπος μας.
ΗΛΕΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

neoinileias είπε...

πολύ καλή προσπάθεια