Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2007

Αποστολή 1η στη ΒΡΙΝΑ: "Ενωμένοι νικήσαμε τις φλόγες. Μαθαίναμε ότι καιγόμασταν από τα... κανάλια"

Ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Βρίνας ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Αυγούστου, όταν οι πυκνοί καπνοί πίσω από το βουνό της Σμέρνας έκρυψαν τον ήλιο। Οι πρώτες αποστολές ήταν προς τις περιοχές που μάθαιναν ότι είχαν τυλιχτεί στις φλόγες: Την Κουμουθέκρα (Αρτέμιδα), τη Ζαχάρω και το γειτονικό χωριό της Σμέρνας। Ο Παναγιώτης Τ। θυμάται: "πήγα με το αγροτικό μου να δω τα χωράφια μου προς τη Σμέρνα। Βρέθηκα στην κόλαση। Γύρισα πίσω στο χωριό (Βρίνα) έτοιμος για μεγάλη μάχη। Το έχουμε ξανακάνει αυτό πριν από 20 χρόνια। Μόνο ενωμένοι θα γλυτώναμε το χωριό"। Το ίδιο έκανε ο Πάνος Σ। που πήγε μέχρι την Αρτέμιδα και γύρισε πίσω πανικόβλητος। Το μεσημέρι του Σαββάτου οι φλόγες "καβάλησαν" τη Σμέρνα και τον Λαπίθα κι άρχισαν να κατεβαίνουν προς τη Βρίνα। Αμέσως δημιουργήθηκαν συνεργεία από τους κατοίκους του χωριού κι άρχισε η μάχη μέρα και νύχτα। Προχώρησαν αμέσως σε κατασκευές αντιπυρικών ζωνών ακολουθώντας τις οδηγίες των παλαιότερων που πριν από χρόνια είχαν ξανασώσει το χωριό। Ο Νίκος Α μας λέει: "Το χωριό μας κινδύνευε μέχρι την Τετάρτη। Είχαμε να κοιμηθούμε πέντε μέρες και πέντε νύχτες। Αλλά οι φλόγες δεν πλησίασαν το χωριό। Έμειναν περίπου στα 200 μέτρα μακριά। Μας έπαιρναν συγγενείς και φίλοι από την Αθήνα που έβλεπαν τηλεόραση και μας έλεγαν ότι... καιγόμασταν। Το ήξεραν αυτοί, κι όχι εμείς! Τέλος πάντων εμείς για άλλη μια φορά υπερασπιστήκαμε το χωριό μας με επιτυχία। Τέτοιο πράγμα, όμως, δεν έχω ξαναδει στα μάτια μου"।

Και τώρα, τι χρειάζεστε; τους ρωτάμε। Αυτό που χρειάζεται ολόκληρη η ορεινή Ηλεία। Προγράμματα και ολοκληρωμένα σχέδια ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας। Μπορεί τα σπίτια μας να μην κάηκαν, αλλά τα χωράφια μας καταστράφηκαν ολοσχερώς। Δεν κλαίμε νεκρούς, αλλά φοβόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια θα μας θερίσει η πείνα।

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντιπλημμυρικές, Αναδασωτικές Σπορές για να ξαναπρασινίσει η περιοχή Σαϊττάς στο βουνό Τρόοδος στην Κύπρο
29-8-2007
Τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για την επανεγκατάσταση του δάσους είναι τα ακόλουθα:
Σπορά σε επιλεγμένες θέσεις (όπου η ένταση της φωτιάς ήταν μεγάλη, όπου υπήρχε νεαρό δάσος και όπου έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα του σπόρου ήταν ανεπαρκής). Η σπορά αλλού θα γίνει επιφανειακά, αλλού κατά θέσεις με σκέπασμα του σπόρου και θα καλύψει 300 εκτάρια.
• Φύτευση με πεύκα και θάμνους της περιοχής κοντά σε κύριους δρόμους, κυρίως σε θέσεις με μικρή κλίση (τα φυτά θα ποτίζονται) σε συνολική έκταση περίπου 30 - 40 εκταρίων.
• Υδροσπορά σε απότομα πρανή σε μικρή έκταση 5-10 εκταρίων. Το μείγμα του σπόρου, που θα χρησιμοποιηθεί, θα περιέχει σπόρους πεύκου και τοπικών θάμνων.
• Καμιά ενέργεια - σε καλές ποιότητες τόπου με άφθονο σπόρο (200 εκτάρια).
www.simerini.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=309626

Επίσημη έκθεση των ΗΠΑ υπέρ των, ενισχυτικών τής φυσικής, αντιπλημμυρικών αναδασώσεων με σβώλους σπόρων ντόπιων δασικών και μονοετών φυτών για την άμεση πρόληψη του ξεπλύματος του πολυτιμότατου χώματος από καταστροφικές πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές ή και θύματα... Χρήσιμη στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα αστικά κέντρα !
www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf - http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed :
Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection. - Η σπορά με σβώλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.
Περισσότερα στα ελληνικά, με ταινιάκια σχετικά :

http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html
Ser La Causa Corazon is currently offering Seed Ball Parties as a community event. Do you have an organization that would like to learn more about ecology and our reforestation efforts in Mexico ? Host a Seed Ball Party ! http://www.serlacausa.org/seedball.htm
PPWP Report: Restoration of Burned and Drought-Stricken Areas with Seed Balls :
More than 2,000 volunteers gave 6,000 hours to make seed balls—little spheres of mud with seeds inside— to establish ground cover in areas burned by the Cerro Grande Fire and devestated by bark beetles. http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm
http://www.greenafricafoundation.org/focus.htm#clayball
τηλ. 23810-27312, 7-9μμ

Κώστας Α. Θάνος
Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.
Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη.
http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf